Featured Post

Peringatan Kepada Laman OhMyMedia dan Page-page Hiburan Kaki Copy Paste

Ketika penulis memulakan penulisan di blog kira-kira sembilan tahun yang lalu, ada tiga (3) niat utama yang terlintas di fikiran pen...

Thursday, September 26, 2013

10 Ringkasan Kisah Berkenaan Chin Peng dan PKM

Anak kecil Melayu mangsa pengganas Komunis dalam tragedi Bukit Kepong


Nampaknya masih ada beberapa pihak yang cuba memesongkan fakta kononnya Chin Peng adalah seorang patriot yang anti penjajah British sementara Parti Komunis Malaya (PKM) pula adalah segolongan pejuang suci hati yang berperang demi kemerdekaan negara. Sukar sebenarnya untuk menjelaskan kepada puak-puak yang menyanjung tinggi Chin Peng dan PKM ini, yang bolehlah digelarkan sebagai ‘Chinpengzee’ (meminjam istilah Mo Razzi dari blog Untold Histories of Malaya) kerana mereka lebih mengutamakan sentimen perkauman dan politik daripada melihat fakta sejarah dari sudut yang jujur. Sebelum ini, MCA dan DAP beriya-iya melobi supaya Kerajaan membenarkan abu mayat Chin Peng dibenarkan bersemadi di negara kita atas alasan dia dilahirkan di Sitiawan, Perak. Tetapi mengapakah semasa Allahyarham Rashid Madin, bekas Ketua Rejimen Ke-10 PKM meninggal dunia pada 01 September 2006 di selatan Thailand, langsung tidak kedengaran bunyi mereka mendesak supaya jenazah Allahyarham dibawa balik ke Malaysia untuk dikebumikan sedangkan Allahyarham juga adalah anak jati Gopeng, Perak.


Daripada membuang masa membentangkan fakta kepada puak-puak ‘Chinpengzee’ ini, ada baiknya dipaparkan ringkasan 10 kisah yang berkaitan dengan Chin Peng dan PKM ini :

1. Parti Komunis Malaya (PKM) pada asalnya merupakan satu cabang Parti Komunis China di seberang laut yang berjuang untuk menubuhkan Republik Komunis Malaya. PKM mendapat banyak bantuan dan tajaan daripada pihak British iaitu dari segi bekalan senjata, peluru dan latihan ketenteraan untuk menentang tentera Jepun susulan daripada dendam, permusuhan dan peperangan antara Bangsa Jepun dan Bangsa China yang turut berlarutan ke Tanah Melayu iaitu apabila tentera Jepun menindas imigran Cina yang datang ke Tanah Melayu.

2. Chin Peng atau nama sebenarnya Ong Boon Hua dihargai oleh penjajah British dan dia telah menerima anugerah darjah kebesaran ‘Order of the British Empire’ (OBE) yang membawa gelaran ‘Sir’ oleh Pemerintah British ketika itu.

3. Selepas Perang Dunia ke-II Tamat, MPAJA yang turut disertai oleh PKM telah bermaharajalela dengan membunuh dan menyeksa penduduk tempatan sesuka hati termasuklah para Penghulu dan para Imam kampung dengan tuduhan mereka bersubahat dengan tentera Jepun dan menjadi tali barut British. Dikatakan pelbagai cara dan kaedah digunakan untuk membunuh penduduk tempatan antaranya ditanam hidup-hidup, diseksa sampai mati, direbus atau diseret di jalan.

4. Panglima Salleh dan Tentera Selempang Merah yang telah keluar untuk menggempur dan menentang kekejaman tentera PKM di Batu Pahat hanya menggunakan senjata tradisional seperti parang dan tombak berbanding PKM yang menggunakan senjata api tetapi mereka lebih digeruni. Paling popular kerana dikatakan mereka kebal dari peluru dan parang mereka terbang mencari kepala komunis untuk dicantas. Tetapi apa yang perlu ditekankan ialah Panglima Salleh dan Tentera Selempang Merah melakukan amal ibadat tertentu seperti berpuasa, solat hajat, berzikir serta mengamalkan bacaan wirid tertentu sebagai persediaan dan sumber kekuatan mereka.

5. Walaupun hanya mempunyai kekuatan seramai 22 anggota yang dilengkapi dua pucuk senjata automatik, anggota Polis yang diketuai oleh Sarjan Jamil Mohd Shah enggan menyerah kalah dan tetap berani menentang pengganas komunis yang berjumlah hampir 200 anggota dan dilengkapi dengan senjata-senjata automatik untuk mempertahankan Balai Polis Bukit Kepong pada 23 Februari 1950. Pengganas Komunis akhirnya membakar hangus berek kelamin dan balai polis berkenaan walaupun masih terdapat isteri dan anak-anak Polis Melayu yang masih kecil di dalamnya. Komunis turut melontar mereka yang tercedera dan mayat mereka yang terkorban ke dalam api termasuklah seorang kanak-kanak anak Polis Melayu yang dicampak hidup-hidup ke dalam api.

6. Walaupun berketurunan Iban dan berasal dari Negeri Sarawak, Datuk Temenggong Kanang Anak Langkau telah berjuang bermati-matian dalam jarak hanya lapan meter sahaja dari kedudukan pengganas komunis di Tanah Hitam, Perak, pada 19 Februari 1980 bagi membalas tindakan pengganas Komunis yang telah menembak mati seorang anggota 25 Rejimen Askar Melayu Diraja (RAMD) beberapa hari sebelumnya. Dalam pertempuran tersebut, beliau terus berjuang meskipun telah ditembak tiga kali dan hampir menemui ajal selepas peluru mengenai jantung, merosakkan satu buah pinggang, selain usus perutnya terburai. Mendiang merupakan penerima tunggal dua pingat keberanian utama negara iaitu Seri Pahlawan Gagah Perkasa (SP) dan Panglima Gagah Berani (PGB).

7. Walaupun kemerdekaan Negara telah dicapai pada 31 Ogos 1957 dan Malaysia ditubuhkan pada 16 September 1963, PKM masih enggan meletakkan senjata dan terus membunuh, mencederakan dan mencacatkan ribuan rakyat tempatan dan anggota keselamatan walaupun penjajah British telah lama meninggalkan negara kita. Malahan, mangsa mereka terdiri daripada pelbagai peringkat golongan dan kaum seperti Allahyarham Tan Sri Abdul Rahman Hashim, mantan Ketua Polis Negara dan Mendiang Datuk Khoo Chong Kong, mantan Ketua Polis Perak.

8. PKM hanya bersetuju untuk menandatangani Perjanjian Damai Haadyai pada 2 Disember 1989 dengan Kerajaan Malaysia selepas menyedari kekuatannya semakin melemah dan ideologi Komunisme juga semakin tenggelam iaitu dengan jatuhnya Komunisme di timur Eropah. Berdasarkan perjanjian ini, bekas anggota PKM dibenarkan untuk kembali ke Malaysia dengan syarat-syarat tertentu yang perlu dipatuhi.

9. Chin Peng bukan seorang warganegara Malaysia dan tidak pernah memohon untuk menjadi warganegara Malaysia walaupun selepas Perjanjian Damai Haadyai dimeterai.

10. Chin Peng tidak pernah meminta maaf kepada mangsa-mangsa kekejaman PKM yang dipimpinnya dan tidak pernah menyatakan kekesalannya yang telah menyebabkan ribuan rakyat Malaysia terbunuh, cedera, menjandakan serta meyatim-piatukan ribuan ahli keluarga dan anggota pasukan keselamatan yang dibunuh dengan kejam dan zalim. Kerana katanya, "Saya tidak menyesal berjuang ke atas sesuatu yang saya percaya dan masih mempercayainya sebagai suatu perjuangan yang adil."

Pada golongan ‘Chinpengzee’ ini, mereka tidak kenal dengan Panglima Salleh, Sarjan Jamil Mohd Shah atau Temenggong Kanang Anak Langkau yang telah berjuang menentang kezaliman dan mempertahankan kedaulatan negara. Pada mereka, individu yang sepatutnya disanjung adalah Chin Peng kerana jika PKM menang, PKM sepatutnya boleh menjadi seperti regim Khmer Rouge di Kemboja yang berterusan membunuh jutaan rakyatnya sendiri sementara Chin Peng pula bolehlah mewujudkan Dinasti Kim seperti Korea Utara di negara kita.


Sejarah kita terus dipesongkan dan akan terus diputarbelitkan kerana kita lalai dan leka. Bermula dengan media sosial, kemudian buku, dan terkini filem...11 comments:

 1. Tahniah..artikel yang bagus,tuan....

  Kalau boleh,tuan IbnuRusydi boleh tak memberi pandangan mengenai isu pusat pelancongan spiritual pelbagai agama yang akan dibina di Pahang.Khabarnya,projek ini benar benar menggugat kedudukan Islam sebagai agama rasmi Malaysia dan menimbulkan kemarahan orang Melayu keseluruhannya?

  Apa pandangan tuan mengenai projek itu?

  Terima kasih....

  Raja Ariff


  ReplyDelete
  Replies
  1. YM Raja Ariff,

   Terima kasih atas maklumbalas. Tentang isu di atas, ada diulas oleh rakan2 blogger yg lain sprt Radzi Sapiee dan Din Turtle. Insya Allah jika ada maklumat tambahan, akan dikongsikan kemudian.

   Salam hormat,

   Delete
  2. Article yang berguna..terima kasih

   Delete
 2. Anak cinna main api..
  anak cinna main api..
  anak cinna main api..
  nanti terbakar seluruh kaum lu..

  ReplyDelete
 3. terima kasih atas posting ini,
  sebelum ni saya ada menonton video : http://www.youtube.com/watch?v=2o8qxZNZaJ4

  dan ada banyak artikel yang bercanggah pendapat..
  taktahu mana 1 yang betul..
  hehe..

  teruskan berblog!

  ReplyDelete
 4. salam sy pelajar master pendidikan sej mahu mengkaji blog mengenai chin peng..boleh saudara berkongsi maklumat tntg chin peng dgn sy?

  ReplyDelete
 5. Waalaikumussalam,

  Maaf cikgu, tak perasan ada mesej ni. Saya tak berapa pakar tentang sejarah komunisme di Malaysia sebab pengkhususan saya lain. Artikel di atas hanya untuk perkongsian maklumat sahaja. Tapi Insya Allah jika ada apa-apa saya sedia bantu.

  Salam hormat,

  ReplyDelete
 6. sy sdg mengkaji dan menganalis blog yg menulis mengenai chin peng.jd sy gunakan blog cikgu sbg salah satu yg akan sy analisis...mohon dibenarkan...:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Alhamdulillah. silakan cikgu, xde masalah. moga yg sikit ni dapat membantu.

   salam hormat,

   Delete
 7. Tksh atas perkongsian. Sgt informatif. Semoga org malayu sedar siapa itu chinpeng

  ReplyDelete
 8. Terima kasih abg Ibnu rusydi.... Kini saya boleh buat pembentangan sejarah pt3 saya kepada rakan sekelas saya.... Once again terima kasih. ��

  ReplyDelete