Featured Post

Peringatan Kepada Laman OhMyMedia dan Page-page Hiburan Kaki Copy Paste

Ketika penulis memulakan penulisan di blog kira-kira sembilan tahun yang lalu, ada tiga (3) niat utama yang terlintas di fikiran pen...

Wednesday, May 24, 2017

Isu Basi : Hang Tuah Sebenarnya Seorang Cina?


Tahun ini sudah masuk tahun 2017, tetapi nampaknya kematangan masyarakat kita berkenaan dengan sejarah masih lagi di peringkat statik dan mudah dimanipulasikan pihak-pihak yang tidak bertanggungjawab. Antaranya adalah berkenaan dengan cerita bahawa Hang Tuah sebenarnya adalah seorang Cina yang bernama Hang Too Ah yang tular baru-baru ini.

Sebenarnya dakwaan bahawa Hang Tuah kononnya seorang Cina yang bernama Hang Too Ah ini bukanlah benda baru. Penulis sudah mendengarnya sejak tahun 90-an lagi iaitu sewaktu masih bersekolah. Tetapi ketika itu tiada siapa pun yang mengambil serius kerana semua orang sedar perkara tersebut hanyalah satu gurauan dan hanya bertujuan lawak sahaja, atau mengikut bahasa generasi kini, ianya adalah ‘troll’ semata-mata.

Perigi Hang Tuah di Melaka


Namun begitu, cerita ‘troll’ ini mula disebarkan secara meluas sekitar tahun 2008, iaitu ketika arena politik negara sedang ‘panas’ dengan pilihanraya dan segala yang berunsur keMelayuan termasuk sejarah Melayu sedang hebat diasak dan diputarbelitkan oleh pihak-pihak tertentu yang merasakan mereka semakin kuat hasil kemenangan yang diperoleh dalam pilihanraya. Seorang penulis anonymous yang menggunakan pelbagai nama samaran dikesan mula menyebarkan cerita bahawa Hang Tuah kononnya seorang Cina yang bernama Hang Too Ah. Untuk mensensasikan lagi dakwaan berkenaan, maka ditokok tambah lagi cerita berkenaan dengan unsur-unsur teori konspirasi iaitu kononnya sebuah persatuan di Michigan, USA, yang menghimpunkan saintis, ahli arkeologi, sejarahwan dan sebagainya dari pelbagai negara telah menemui dan menganalisis rangka Hang Tuah dan rakan-rakannya dan kononnya mendapati mereka sebenarnya adalah seorang Cina.

Dan kisah inilah kemudian yang ditularkan dengan meluas pula oleh portal-portal berita atas talian yang diketahui umum bersikap anti-Melayu, Sebilangan masyarakat kita pula tanpa sebarang usul periksa terlebih dahulu dengan ghairah terus menyambut dan menyebarkan lagi dakwaan tersebut. Kebodohan ini bukan sahaja melanda rakyat kebanyakan, bahkan mencapai kemuncaknya apabila terdapat politikus-politikus Melayu sendiri termasuklah yang bergelar 'Dr.' dihadapan namanya mencadangkan agar satu seminar khas diadakan untuk membincangkan ke’Cina’an Hang Tuah memandangkan partinya pada ketika itu sedang kemaruk untuk memancing undi masyarakat bukan Melayu.

Demi politik, agama dan bangsa pun mereka sanggup gadaikan maruahnya. Tidakkah para politikus termasuklah yang berbangga memiliki kelulusan PhD ini terfikir untuk membuat semakan terlebih dahulu siapakah gerangan individu yang menularkan ‘troll’ berkenaan? Adakah mereka sedar bahawa persatuan dari Michigan, USA, yang disebutkan dalam artikel tentang ke’Cina’an Hang Tuah ini sebenarnya langsung tidak wujud? Adakah cerita yang ditularkan di internet tanpa diketahui asal usul sumbernya boleh terus diangkat sebagai satu teori?  

Universitas Hang Tuah di Surabaya, Indonesia


Penulis sudah malas dan penat untuk menerangkan hujah-hujah yang jelas sekali lagi bahawa cerita Hang Tuah seorang Cina ini sebenarnya hanyalah ‘troll’ semata-mata yang jelas terlalu mengarut dan merepek. Para pembaca boleh menyemak penjelasan panjang lebar berkenaan hal ini dari tulisan rakan-rakan penulis yang lain. Penulis cuma terfikir untuk tempoh 10 tahun yang akan datang, adakah kebodohan masyarakat kita berkenaan perkara ini akan berulang lagi?  

Friday, March 10, 2017

Dapatkah Dua Korea Yang Terpisah Bersatu Semula?


Masih hangat di media massa dan media maya bercerita mengenai Korea Utara. Bermula dengan pembunuhan seorang rakyat Korea Utara yang berprofil tinggi di lapangan terbang di dalam negara kita, kes semakin berlarutan apabila petugas kedutaan kita di negara Komunis berkenaan termasuk keluarga mereka dihalang pula daripada pulang ke tanah air. Wilayah Korea merupakan satu-satunya wilayah pasca perang dunia kedua yang masih terpisah hingga ke hari ini warisan daripada pertembungan antara blok Barat dan blok Komunis yang ditaja oleh Soviet Union.

Dalam sejarah moden, terdapat empat buah negara yang pernah terpisah disebabkan oleh pertembungan antara kuasa Barat dan Komunis iaitu Vietnam, German, Yemen, dan Korea. Apa yang menarik, negara-negara sosialis/komunis di keempat-empat wilayah berkenaan meletakkan perkataan Demokratik pada nama rasmi negara masing-masing. Sehingga kadang kala ada yang terkeliru dan tidak mengetahui bahawa Republik Demokratik Rakyat Korea sebenarnya merujuk kepada Korea Utara, bukannya Korea Selatan. Tiga daripada negara berkenaan sudah pun bersatu semula pada hari ini, iaitu Vietnam menerusi kemenangan pihak komunis di bahagian utara menawan wilayah selatannya. Sementara German dan Yemen pula bersatu menerusi perundingan dan persetujuan di antara pemimpin dan rakyatnya di kedua-dua belah lebih kurang setahun sebelum kejatuhan total Soviet Union.

Vietnam, German, Yemen dan Korea yang terpisah dua


Ketika penulis melawat Korea Selatan lebih kurang seminggu pada tahun lepas, salah satu perkara yang ingin didengari sendiri daripada penduduknya adalah mengenai kemungkinan Korea akan bersatu semula pada masa hadapan. Terdapat negara di dunia ini yang terpisah disebabkan oleh perbezaan agama dan amat mustahil untuk bersatu semula. Antaranya ialah seperti Republik Ireland (Katolik) dengan Ireland Utara (Protestan), atau Sudan (Islam) dengan Sudan Selatan (Kristian). Namun begitu, Korea berpecah bukan disebabkan perbezaan agama, tetapi ideologi. Korea Selatan mengamalkan fahaman liberal demokratik sementara Korea Utara pula berfahaman autokratik yang tertumpu kepada kuasa keluarga Kim.

Berdasarkan pemerhatian dan pertanyaan yang dibuat, semangat untuk penyatuan semula utara dan selatan Korea masih kuat di kalangan generasi tua, khususnya bagi mereka yang masih mempunyai tali persaudaraan yang terpisah dengan saudara mara mereka di utara. Namun begitu, di kalangan generasi muda, telah mulai timbul sedikit sentimen untuk mengekalkan sahaja sempadan yang sedia ada dan dua buah negara Korea boleh terus wujud sebelah menyebelah bagi mengelakkan sebarang konflik. Keadaan ini boleh disamakan dengan generasi muda di Republik China (Taiwan) yang inginkan sebuah negara Taiwan yang merdeka dengan identiti sendiri dan terpisah dari Republik Rakyat China.

Penulis dimaklumkan terdapat dikalangan generasi muda Korea pada hari ini yang enggan untuk turut serta dalam sesi pertemuan keluarga yang terpisah yang dianjurkan oleh Pemerintah kedua-dua negara kerana tidak mahu nama mereka direkod mempunyai kaitan keluarga dengan pihak utara. Penulis dimaklumkan dalam aspek keselamatan, sentimen anti-utara masih kuat hinggakan di kalangan ejen-ejen keselamatan yang bertugas untuk mengawal Blue House (kediaman rasmi Presiden Republik Korea), mereka disaring dengan amat ketat hinggakan latar belakang mereka diperiksa hingga beberapa generasi ke atas untuk dipastikan langsung tidak mempunyai sebarang tali persaudaraan keluarga di sebelah utara semenanjung Korea.  

Antara gambar yang sempat diambil sendiri di Korea 


Korea kini telah melewati dua generasi selepas perang, dan pada pandangan penulis, tidak mustahil dua buah negara Korea yang berasingan ini akan terus wujud pada masa hadapan. Ini kerana tempoh terpisah yang terlalu lama antara penduduk sesebuah negara yang bersebelahan akan menyukarkan mereka untuk bersatu semula dalam sebuah negara biarpun mereka sebangsa. Sebagai contoh, German tidak mungkin akan bergabung dengan Austria, Moldova menolak untuk bersatu dengan Romania, Montenegro berusaha mencipta identiti sendiri yang berbeza dengan Serbia, sementara tidak timbul permintaan untuk Kosovo bergabung dengan Albania. Hanya dalam kes-kes tertentu sahaja seperti wilayah Crimea yang telalu kecil untuk berdiri sebagai sebuah negara merdeka menyokong penuh penyertaan ke dalam Russia.      

Lihat juga catatan lama mengenai Korea pada tahun lepas



Monday, February 13, 2017

Peringatan Kepada Laman OhMyMedia dan Page-page Hiburan Kaki Copy Paste


Ketika penulis memulakan penulisan di blog kira-kira sembilan tahun yang lalu, ada tiga (3) niat utama yang terlintas di fikiran penulis ketika itu iaitu :

i) Untuk memastikan skill penulisan sentiasa dapat diasah dan ditambahbaik;
ii) Berkongsi pandangan tentang sesuatu isu dan bertukar-tukar maklumat yang dimiliki pembaca; dan
iii) Sebagai amal jariah menerusi perkongsian ilmu, memandangkan penulis mempunyai kekangan masa untuk membuat kerja-kerja kebajikan di luar sana.

Walaupun ketika era blog baru-baru meletus, ramai blogger yang membuat duit dengan menulis di blog, tapi penulis sentiasa memastikan agar niat di atas tidak terpesong. Lagipun menulis artikel-artikel ilmiah tidak semudah menerbitkan artikel-artikel picisan setiap hari. Tidak pernah peduli berapa ramai yang follow blog ini, tidak pernah kisah sama ada artikel-artikel yang dikeluarkan dikomen atau tidak, yang penting, pembaca ada mendapat sedikit ilmu dan manfaat daripada apa yang dipaparkan. Dan selepas era Facebook pula meletus, penulis masih tidak membuat sebarang page rasmi di FB sehingga kini kerana bukan jumlah like atau komen beratus-ratus yang dikejar.

Setelah agak lama menulis, penulis dapat belajar sesuatu yang penting terutamanya daripada blogger-blogger yang lebih otai dan terpelajar. Bahawa seorang penulis amat-amat sensitif dengan penulisannya, terutamanya jika penulisannya dipetik dan diubah oleh orang lain sesuka hati. Jika dikalangan comedian mempunyai satu unwritten rule bahawa lawak yang dibuat oleh seorang pelawak tidak boleh ditiru langsung atau diulang semula oleh pelawak yang lain, begitu jugalah dengan hasil penulisan seseorang. Kebiasaannya keizinan akan dipohon terlebih dahulu. Jika ada mana-mana artikel yang diminati termasuk oleh rakan-rakan blogger yang lain, mereka akan linkkan terus di FB masing-masing. Bukannya copy paste dan kemudian buat seolah-olah artikel berkenaan ditulisnya sendiri. Blogger-blogger ilmiah terdahulu amat-amat menghormati prinsip ini.

Ada beberapa sebab mengapa penulis tidak mengizinkan penulisan artikel di blog ini dicopy paste sesuka hati. Perkara paling utama adalah kerana kebanyakan maklumat yang dipaparkan merupakan maklumat ilmiah. Kadang-kala sesuatu artikel mengambil masa sehingga hampir setahun sebelum dapat dikeluarkan. Penulisan di blog ini bukannnya mengenai cerita artis perempuan tak cukup kain atau mengenai status update artis lelaki yang dijadikan buku! Tetapi perangai dan sikap laman-laman sesawang generasi baru terutamanya page-page hiburan amat menjengkelkan apabila dengan sesuka hati boleh mengambil artikel-artikel di blog orang lain dan kemudiannya dipaparkan seolah-olah ditulis sendiri. Apabila ada pembaca yang membuat pertanyaan lanjut diluar daripada maklumat yang dipaparkan, mereka terus diam dari menjawab kerana mereka sememangnya sedia bodoh dan hanya tahu untuk copy paste semata-mata tanpa ada langsung pengetahuan atau sumber rujukan maklumat berkenaan.

Selama ini penulis menegur secara lembut kepada page-page yang sesuka hati mengambil artikel di blog ini. Tetapi salah satu sikap mengecewakan orang Melayu kita ialah mereka akan mengambil sikap endah tak endah apabila teguran diberikan secara baik dan berhemah. Sebagai manusia biasa, kadang kala penulis hilang kesabaran juga dan terpaksa menegur secara kasar kerana selepas itu baru respon akan diberikan.


Namun begitu, ada juga page yang masih menunjukkan rasa hormat walaupun ditegur agak kasar. Mereka masih tenang dan memohon maaf secara jujur apabila menyedari kesilapan menyiarkan artikel di blog ini tanpa izin. Syabas dan berbanyak terima kasih diucapkan kepada page Himpunan Cerita Lawak.   



Namun begitu, ada juga page yang jenis bodoh sombong dan kurang didikan agama seperti Oh My Media (OMM). Boleh pula artikel dari blog ini diambil untuk dipinda dan diedit sesuka hati tanpa langsung mengetahui sumber sebenar. Ditegur secara baik, komen tidak keluar di page. Ditegur secara kasar, boleh pula melenting dan berkata ‘Anda Sopan Kami Segan’. Pulak! Siapa yang biadap sebenarnya? Kemudian sudah dinyatakan dengan jelas bahawa keizinan tidak diberikan kepada mereka untuk mengambil dan mengolah semula artikel dari blog ini, boleh pula buat bodoh dan langsung rasa tidak bersalah sampai sekarang. Ditegur secara baik, mereka buat tak tahu. Ditegur secara kasar melenting pula dan pandai pula meminta agar lebih beradab. Jadi, anda semua sebenarnya nak ditegur macam mana?

Di bawah ini adalah antara page-page hiburan lain yang langsung tiada rasa malu dan bersalah mengambil artikel dari blog ini untuk disiarkan dalam laman masing-masing. Apa yang kalian kejar sebenarnya? Terlalu laparkan jumlah followers, komen dan like? Terlalu mengejar rating demi duit? 



www.beritahariani.com
Ditulis sumber : Ibnurusydi via OhMyMedia
Bila masa pula penulis bagi keizinan atau menulis 
untuk page sampah macam OMM ni?



www.sentiasapanas.com
Page suam-suam kuku yang terpaksa copy paste segala yang ada untuk kekal panas (konon!)


Viral Media yang tak tular sampai terpaksa copy paste artikel orang lain


www.jubahsemalam.com
Ko buat maksiat ke malam tadi sampai terpaksa pakai jubah semalam?


www.nasitambah.com
Patut pun tak pernah kenyang, tak berkat makan nasi tambah tu


toknek.com
Datuk dengan Nenek ko memang keturunan penyamun yek?


babab.net
Eloklah. Memang korang semua tak ada telur! 

Saturday, October 22, 2016

Catatan Perjalanan : Republik Korea

Dihadapan tugu King Sejong The Great

Penulis baru sahaja menamatkan lawatan ke Republik Korea pada minggu lepas. Republic of Korea sebenarnya merupakan nama rasmi bagi negara Korea Selatan. Sementara nama rasmi bagi negara saudara jiran mereka di utara ialah Democratic People’s Republic of Korea. Ya, walaupun jiran mereka di utara sebenarnya berfahaman Komunis dan diperintah secara autokratik oleh satu keluarga sahaja secara turun temurun, namun mereka tanpa rasa bersalah meletakkan perkataan ‘Democratic’ pada negara mereka. Mengingatkan penulis kepada sebuah parti politik chauvinist di negara kita.

Minat untuk melawat Korea sebenarnya bermula selepas mendengar satu ceramah setahun yang lalu mengenai kemampuan Korea yang merupakan satu-satunya negara Asia yang berupaya untuk menandingi kemajuan negara Jepun. Dalam ceramah berkenaan, ada diceritakan mengenai usaha Korea menjemput jurutera-jurutera pakar dari Jepun dengan upah yang amat tinggi pada penghujung tahun 90-an untuk melatih dan meningkatkan kemahiran tenaga kerja serta teknologi mereka. Jika negara kita pernah mengadakan ‘Dasar Pandang ke Timur’ dengan menjadikan negara Jepun sebagai model contoh, Korea juga mempunyai dasar yang seakan-akan sama, tetapi mereka tidak sekadar memandang kepada Jepun, tetapi berpegang kepada prinsip ‘Do Better Than Japan’.

 

Republik Korea mempunyai penduduk melebihi 50 juta orang, iaitu lebih ramai berbanding penduduk Malaysia. Tetapi keluasan negara mereka adalah lebih kecil daripada semenanjung Malaysia. Sepanjang pengembaraan di Korea, penulis dapat melihat betapa kecilnya keluasan kedai-kedai dan kediaman mereka berbanding dengan negara kita. Memandangkan keadaan geografi Korea adalah berbukit bukau tetapi kepadatan penduduknya amat tinggi, kebanyakan bangunan termasuk kediaman terpaksa dibina meninggi ke atas. Masyarakat Korea suka memakan sayur-sayuran yang dijeruk seperti Kimchi bersama-sama nasi, dan mereka hanya meminum air masak yang disejukkan sewaktu makan.
 
 

 
Pada pengamatan penulis, masyarakat Korea mempunyai jati diri kebangsaan yang amat tinggi. Mungkin juga secara kebetulan pada hujung minggu berkenaan beberapa festival diadakan, di kiri dan kanan jalanraya dipenuhi oleh orang awam yang berpakaian tradisional Hanbok. Paling menarik, mereka menggunakan faktor sejarah untuk menaikkan jati diri masyarakat mereka. Pemandu Pelancong di Istana Gyeongbok tidak henti-henti menceritakan sejarah survival perjuangan bangsa Korea menentang bangsa Jepun yang cuba menjajah mereka, serta peperangan dengan jiran komunis mereka di utara yang secara teknikalnya masih berlangsung sehingga ke hari ini.
 
Bersama Pengawal Istana Gyeongbok

 
Bersebelahan di luar Istana Gyeongbok, berdiri megah dua tugu tokoh Korea yang dijadikan sebagai simbol kebangkitan bangsa Korea iaitu Raja Sejong Yang Agung (Sejong The Great) dan Laksamana (Admiral) Yi Sunshin. Raja Sejong merupakan Raja Korea yang bertanggungjawab mencipta tulisan Korea iaitu Hangul yang menjadi pemangkin kepada pembangunan bangsa Korea, sementara Laksamana Yi Sunshin pula tidak pernah tewas dalam pertempuran dan bertanggungjawab mengalahkan angkatan tentera Jepun yang cuba menawan negara mereka walaupun bilangan tentera Jepun adalah jauh lebih besar berbanding dengan tentera Korea.

 
Tugu Admiral Yi Sunshin

 
Namun begitu, masyarakat Korea tidak ‘merindui’ sistem monarki mereka. Mereka tidak mengambil peduli pun dimana waris raja terakhir mereka berada dan tidak berhasrat untuk mengembalikan sistem monarki sebagaimana negara Jepun. Apabila perkara ini ditanyakan kepada Pemandu Pelancong, beliau menyatakan bahawa sistem monarki sudah tidak lagi relevan di Korea memandangkan rakyatnya telah selesa dengan sistem Republik yang mengandungi Presiden dan Perdana Menteri. Apatah lagi pengaruh Amerika Syarikat yang masih lagi kuat di negara berkenaan sudah pasti tidak bersetuju sistem beraja dikembalikan di Korea. Secara berjenaka, pemandu pelancong berkenaan menyatakan sekiranya mahu melihat Raja Korea pada hari ini, bolehlah melihat kepada saudara mereka di utara yang telah pun mempunyai dinasti ‘Beraja’ mutlak dalam bentuk baru.
 
 
Singgahsana Raja Korea di dalam Istana Gyeongbok

 
Berdasarkan kepada maklumat yang disampaikan juga, Republik Korea mulai bangkit ketika di bawah pemerintahan Presiden yang ketiga iaitu Park Chung-Hee. Mungkin hampir sama dengan bentuk pentadbiran Lee Kuan Yew dalam memajukan Singapura, pentadbiran Park Chung-Hee telah dikritik sebagai berbentuk diktator. Tambahan lagi beliau memerintah sehingga selama lima penggal sebelum mati dibunuh. Tetapi tempoh pemerintahan beliau telah digunakan sepenuhnya untuk memajukan Republik Korea. Antara jasa terawal beliau untuk memajukan Republik Korea dimulakan dengan membina infrastruktur jalan raya yang menghubungkan seluruh negara berkenaan.
 
Kawalan keselamatan di sini amat-amat ketat. Teka sendiri ini bangunan apa.

Penulis meninggalkan kawasan Gwanghwamun Square dengan sedikit perasaan hampa kerana tidak berjaya menjumpai sebarang barang atau kesan peninggalan alam Melayu di Istana Gyeongbok mahupun di Muzium Sejong. Menurut pemandu pelancong, Dinasti Joseon tidak mempunyai banyak hubungan dengan alam Melayu. Perjalanan diteruskan ke Masjid Itaewon untuk Solat Jama’. Di sini, barulah penulis mendapat satu maklumat yang menarik. Menurut seorang rakyat Malaysia yang menginap di Korea, tapak bagi Masjid Itaewon telah diwakafkan oleh Perdana Menteri pertama kita iaitu almarhum Tunku Abdul Rahman. Bagaimana pula beliau boleh mempunyai tanah di Korea? Menurutnya, Malaysia pada awal zaman kemerdekaannya banyak membantu Korea yang ketika itu amat daif dan ketinggalan kesan daripada peperangan dengan saudara komunis mereka di utara. Atas jasa itulah, Kerajaan Korea kemudian telah mengurniakan sebidang tanah kepada almarhum Tunku yang kemudiannya bertindak mewakafkan pula tapak berkenaan bagi pembangunan sebuah Masjid.

Masjid Itaewon

 
Terdapat banyak perkara positif yang boleh dipelajari oleh kita untuk menjadi maju seperti Republik Korea yang satu ketika dahulu berada jauh di belakang negara kita. Melalui penelitian penulis, beberapa faktor yang membantu Republik Korea untuk bangkit menjadi sebuah negara maju adalah seperti berikut :

i)         Hampir 99 peratus Rakyat Republik Korea adalah homogenous, iaitu sama keturunan serta sama bahasa, warna kulit dan budaya. Justeru itu memudahkan sebarang polisi pembangunan yang ingin dilaksanakan oleh Pemerintahnya;
 
ii)           Republik Korea mewajibkan kerahan tenaga kepada semua warga lelakinya selama dua (2) tahun. Kerahan tenaga ini merupakan latihan ketenteraan sebenar dan pelatihnya boleh bertindak sebagai askar sekiranya peperangan benar-benar meletus, bukannya latihan ala-ala PLKN. Tindakan ini telah melahirkan warganya yang berdisiplin tinggi dan berani;
 
iii)            Republik Korea menggunakan faktor sejarah secara positif untuk memotivasikan rakyatnya untuk berjaya. Sehingga kini, faktor serangan dan penjajahan Jepun serta kesengsaraan peperangan dengan saudara Komunis mereka di utara digunakan sepenuhnya untuk mendidik rakyatnya agar lebih tekun berusaha;

iv)       Republik Korea meletakkan wanita pada kedudukan yang tinggi. Wang not Korea yang terbesar iaitu 50,000 Won mengabadikan wajah Shin Saimdong, iaitu ibu kepada tokoh Konfusius Korea, Yi I. Malah, Presiden Republik Korea pada hari ini adalah seorang wanita iaitu Park Geun-Hye, yang merupakan anak kepada tokoh pembangunan Korea yang juga mantan Presiden Korea iaitu Park Chung-Hee. 

Monday, August 29, 2016

Perdana Menteri Bukan Melayu?







Sebuah akhbar atas talian iaitu Malaymail Online sebelum ini dengan ghairah telah menyiarkan berita mengenai ucapan Perdana Menteri Singapura, Lee Hsien Loong yang dipetik sebagai berkata Republik berkenaan akan meminda perlembagaannya bagi memastikan Presiden Singapura yang akan datang dapat dilantik dikalangan etnik minoriti. Artikel tersebut kemudian terus memfokuskan kepada persoalan sama ada Malaysia telah bersedia untuk menerima Perdana Menteri (PM) bukan Melayu.

Sama ada penulisnya memang jahil atau pura-pura tidak tahu, membandingkan jawatan Presiden Singapura dengan PM Malaysia adalah tidak tepat. Jawatan Presiden Singapura merupakan ketua negara yang tidak mempunyai kuasa eksekutif sebagaimana PM Singapura. Dan bagi yang memiliki ilmu sejarah, tiada apa-apa yang baru dan menarik pun mengenai pengumuman tersebut. Ini kerana daripada tujuh (7) orang Presiden Singapura, empat (4) presiden terdahulu sememangnya daripada etnik minoriti iaitu seorang Melayu, seorang Serani dan dua (2) India. Selepas Singapura keluar dari Malaysia, tiada lagi Melayu selain Yusuf Ishak (Presiden pertama ketika Singapura masih dalam Malaysia) yang berpeluang menjadi Presiden Singapura sehingga kini walaupun etnik Melayu merupakan etnik minoriti terbesar di Singapura.         

Sekiranya penulisnya jujur ingin bertanya sama ada Malaysia bersedia menerima PM bukan Melayu, dia sepatutnya memeriksa sama ada Singapura telah bersedia menerima PM bukan Cina. Ini barulah perbandingan epal dengan epal. Sejak kemerdekaannya, Singapura telah mempunyai tiga (3) orang PM yang kesemuanya daripada etnik Cina. Dan jika diteliti rekod ucapan Lee Hsien Loong sendiri, arkib berita pada tahun 2008 ada menyatakan bahawa beliau memaklumkan Singapura tidak bersedia untuk menerima PM bukan Cina.


Apa yang gagal difahami oleh wartawan Malaymail Online adalah secara tersiratnya, pengumuman PM Singapura agar jawatan Presiden Singapura pada masa akan datang dapat diisi oleh kaum minoriti menunjukkan peluang kaum-kaum minoriti di republik berkenaan untuk memegang jawatan kanan pentadbiran negara seperti Presiden (yang perlu dimenangi menerusi undi popular di dalam Pilihanraya Presiden) menjadi semakin sukar disebabkan oleh kaum majoritinya yang terlalu dominan. Justeru itu, demi memelihara wajah 'pelbagai kaum' Singapura supaya terus kekal, jawatan Presiden yang tidak memiliki kuasa eksekutif ditawarkan kepada kaum-kaum minoriti.

Artikel Malaymail Online tersebut juga kemudian menyerang parti-parti berasaskan kaum di Malaysia terutamanya UMNO dan PAS yang dinyatakan menghadkan keahlian berdasarkan etnik. Mungkin sekali lagi penulisnya tidak sedar bahawa selaras dengan perkembangan zaman, parti-parti berasaskan Melayu seperti UMNO dan PAS telah lama membuka keahlian yang tidak lagi terhad kepada kaum Melayu semata-mata. UMNO yang kini melebarkan sayap ke Sabah telah lama membuka pintu keahliannya kepada etnik-etnik pribumi termasuk yang bukan Islam di Negeri tersebut, hinggakan beberapa orang Ahli Parlimen parti berkenaan dari Negeri Sabah bukanlah daripada etnik Melayu. Sementara PAS pula telah lama mewujudkan sayap bukan Islam di dalam parti berkenaan.

Walaupun hampir separuh parti-parti di dalam Barisan Nasional (BN) adalah berasaskan kaum, namun peluang etnik minoriti untuk memegang jawatan Ketua Eksekutif dalam pentadbiran Kerajaan Negeri adalah jauh lebih terbukti berbanding dengan parti DAP. Sebagai contoh, di Negeri Sarawak, dua (2) daripada lima (5) Ketua Menterinya merupakan etnik Melanau serta memegang rekod paling lama menjadi Ketua Menteri. Etnik Melanau hanya meliputi kira-kira hanya 5% sahaja daripada keseluruhan penduduk Sarawak dan merupakan minoriti dalam minoriti. Tetapi pernahkan perkara ini diberikan pujian oleh DAP? Sementara PAS telah lama melantik ahlinya yang berketurunan Cina sebagai salah seorang EXCO dalam pentadbiran Kerajaan Negeri Kelantan. Jauh lebih terkehadapan berbanding dengan parti DAP yang langsung tidak ada melantik ahli Bumiputeranya sebagai EXCO Kerajaan Negeri Pulau Pinang.

Lihat juga pemilihan DAP Selangor seperti rajah di atas. Gobind Singh mendapat undi yang tertinggi, tetapi Tony Pua yang menduduki tangga ke-8 yang dilantik sebagai Pengerusi DAP Selangor. Tidak dilupakan juga seorang perwakilan DAP iaitu Shamsher Singh Thind pernah mempersoalkan kenapa Pengerusi DAP Pulau Pinang dan Setiausaha Agung DAP menggunakan Bahasa Mandarin dan bukannya Bahasa Melayu dalam Persidangan DAP sedangkan bukan semua rakyat Malaysia memahami Bahasa Mandarin. Jadi apalah gunanya sebuah parti membuka pintu keahliannya kepada semua etnik tetapi dalam polisi pentadbirannya hanya mengutamakan satu kaum sahaja? Apa gunanya sebuah parti mengaku sebagai 'Malaysian First' tetapi di dalamnya masih tebal dengan sikap ethno-centric dan chauvinist yang lebih mengutamakan etnik daripada kepentingan negara sendiri?        





Mendiang Karpal Singh semasa hayatnya dilaporkan pernah menyatakan hasratnya akan terus berjuang untuk seorang Perdana Menteri bukan Melayu. Tetapi amat malang baru memerintah sebuah negeri pun, partinya yang mengaku sebagai mengutamakan meritokrasi dan buta warna kulit ini telah gagal memberikan peluang yang sewajarnya kepada salah seorang Timbalan Ketua Menteri (TKM) Pulau Pinang dari etnik minoriti yang telah dua penggal menjadi TKM untuk dipertimbangkan sebagai pilihan utama untuk menjadi Ketua Menteri Pulau Pinang yang seterusnya. 

Mengapakah Chow Kon Yeow pula yang tiba-tiba dinamakan sebagai bakal Ketua Menteri Pulau Pinang yang seterusnya? Jika Dato' Mohd Rashid Hasnon tidak terpilih, perkara tersebut masih boleh diterima kerana walaupun beliau Timbalan Ketua Menteri, tetapi beliau bukanlah daripada parti DAP yang merupakan parti majoriti di dalam Dewan Undangan Negeri (DUN) Pulau Pinang. Tetapi bagaimana pula dengan Dr. P. Ramasamy yang juga Timbalan Ketua Menteri sedia ada dari DAP? Bukankah dari segi senioriti dan pengalaman, beliau jauh lebih berkelayakan? Mengapakah tiba-tiba prinsip mengutamakan meritokrasi dan buta warna kulit (colour blind) yang selama ini sibuk dilaungkan oleh DAP boleh hilang sekelip mata?        

Jadi sebelum sibuk mempersoalkan sama ada 'Is Malaysia Ready For Non-Malay PM?', mungkin lebih sesuai Malaymail Online menyiarkan artikel 'Is Penang Ready For Non-Chinese CM?'. Ada berani?