Featured Post

Kenapa Singapura Lebih Maju?

Sudah beberapa hari berlalu sejak negara jiran kita iaitu Singapura menyambut Hari Kemerdekaannya yang ke-50 pada 9 Ogos yang lalu. Nam...

Friday, March 10, 2017

Dapatkah Dua Korea Yang Terpisah Bersatu Semula?


Masih hangat di media massa dan media maya bercerita mengenai Korea Utara. Bermula dengan pembunuhan seorang rakyat Korea Utara yang berprofil tinggi di lapangan terbang di dalam negara kita, kes semakin berlarutan apabila petugas kedutaan kita di negara Komunis berkenaan termasuk keluarga mereka dihalang pula daripada pulang ke tanah air. Wilayah Korea merupakan satu-satunya wilayah pasca perang dunia kedua yang masih terpisah hingga ke hari ini warisan daripada pertembungan antara blok Barat dan blok Komunis yang ditaja oleh Soviet Union.

Dalam sejarah moden, terdapat empat buah negara yang pernah terpisah disebabkan oleh pertembungan antara kuasa Barat dan Komunis iaitu Vietnam, German, Yemen, dan Korea. Apa yang menarik, negara-negara sosialis/komunis di keempat-empat wilayah berkenaan meletakkan perkataan Demokratik pada nama rasmi negara masing-masing. Sehingga kadang kala ada yang terkeliru dan tidak mengetahui bahawa Republik Demokratik Rakyat Korea sebenarnya merujuk kepada Korea Utara, bukannya Korea Selatan. Tiga daripada negara berkenaan sudah pun bersatu semula pada hari ini, iaitu Vietnam menerusi kemenangan pihak komunis di bahagian utara menawan wilayah selatannya. Sementara German dan Yemen pula bersatu menerusi perundingan dan persetujuan di antara pemimpin dan rakyatnya di kedua-dua belah lebih kurang setahun sebelum kejatuhan total Soviet Union.

Vietnam, German, Yemen dan Korea yang terpisah dua


Ketika penulis melawat Korea Selatan lebih kurang seminggu pada tahun lepas, salah satu perkara yang ingin didengari sendiri daripada penduduknya adalah mengenai kemungkinan Korea akan bersatu semula pada masa hadapan. Terdapat negara di dunia ini yang terpisah disebabkan oleh perbezaan agama dan amat mustahil untuk bersatu semula. Antaranya ialah seperti Republik Ireland (Katolik) dengan Ireland Utara (Protestan), atau Sudan (Islam) dengan Sudan Selatan (Kristian). Namun begitu, Korea berpecah bukan disebabkan perbezaan agama, tetapi ideologi. Korea Selatan mengamalkan fahaman liberal demokratik sementara Korea Utara pula berfahaman autokratik yang tertumpu kepada kuasa keluarga Kim.

Berdasarkan pemerhatian dan pertanyaan yang dibuat, semangat untuk penyatuan semula utara dan selatan Korea masih kuat di kalangan generasi tua, khususnya bagi mereka yang masih mempunyai tali persaudaraan yang terpisah dengan saudara mara mereka di utara. Namun begitu, di kalangan generasi muda, telah mulai timbul sedikit sentimen untuk mengekalkan sahaja sempadan yang sedia ada dan dua buah negara Korea boleh terus wujud sebelah menyebelah bagi mengelakkan sebarang konflik. Keadaan ini boleh disamakan dengan generasi muda di Republik China (Taiwan) yang inginkan sebuah negara Taiwan yang merdeka dengan identiti sendiri dan terpisah dari Republik Rakyat China.

Penulis dimaklumkan terdapat dikalangan generasi muda Korea pada hari ini yang enggan untuk turut serta dalam sesi pertemuan keluarga yang terpisah yang dianjurkan oleh Pemerintah kedua-dua negara kerana tidak mahu nama mereka direkod mempunyai kaitan keluarga dengan pihak utara. Penulis dimaklumkan dalam aspek keselamatan, sentimen anti-utara masih kuat hinggakan di kalangan ejen-ejen keselamatan yang bertugas untuk mengawal Blue House (kediaman rasmi Presiden Republik Korea), mereka disaring dengan amat ketat hinggakan latar belakang mereka diperiksa hingga beberapa generasi ke atas untuk dipastikan langsung tidak mempunyai sebarang tali persaudaraan keluarga di sebelah utara semenanjung Korea.  

Antara gambar yang sempat diambil sendiri di Korea 


Korea kini telah melewati dua generasi selepas perang, dan pada pandangan penulis, tidak mustahil dua buah negara Korea yang berasingan ini akan terus wujud pada masa hadapan. Ini kerana tempoh terpisah yang terlalu lama antara penduduk sesebuah negara yang bersebelahan akan menyukarkan mereka untuk bersatu semula dalam sebuah negara biarpun mereka sebangsa. Sebagai contoh, German tidak mungkin akan bergabung dengan Austria, Moldova menolak untuk bersatu dengan Romania, Montenegro berusaha mencipta identiti sendiri yang berbeza dengan Serbia, sementara tidak timbul permintaan untuk Kosovo bergabung dengan Albania. Hanya dalam kes-kes tertentu sahaja seperti wilayah Crimea yang telalu kecil untuk berdiri sebagai sebuah negara merdeka menyokong penuh penyertaan ke dalam Russia.      

Lihat juga catatan lama mengenai Korea pada tahun lepas



Monday, February 13, 2017

Peringatan Kepada Laman OhMyMedia dan Page-page Hiburan Yang Berkenaan Sahaja


Ketika penulis memulakan penulisan di blog kira-kira sembilan tahun yang lalu, ada tiga (3) niat utama yang terlintas di fikiran penulis ketika itu iaitu :

i) Untuk memastikan skill penulisan sentiasa dapat diasah dan ditambahbaik;
ii) Berkongsi pandangan tentang sesuatu isu dan bertukar-tukar maklumat yang dimiliki pembaca; dan
iii) Sebagai amal jariah menerusi perkongsian ilmu, memandangkan penulis mempunyai kekangan masa untuk membuat kerja-kerja kebajikan di luar sana.

Walaupun ketika era blog baru-baru meletus, ramai blogger yang membuat duit dengan menulis di blog, tapi penulis sentiasa memastikan agar niat di atas tidak terpesong. Lagipun menulis artikel-artikel ilmiah tidak semudah menerbitkan artikel-artikel picisan setiap hari. Tidak pernah peduli berapa ramai yang follow blog ini, tidak pernah kisah sama ada artikel-artikel yang dikeluarkan dikomen atau tidak, yang penting, pembaca ada mendapat sedikit ilmu dan manfaat daripada apa yang dipaparkan. Dan selepas era Facebook pula meletus, penulis masih tidak membuat sebarang page rasmi di FB sehingga kini kerana bukan jumlah like atau komen beratus-ratus yang dikejar.

Setelah agak lama menulis, penulis dapat belajar sesuatu yang penting terutamanya daripada blogger-blogger yang lebih otai dan terpelajar. Bahawa seorang penulis amat-amat sensitif dengan penulisannya, terutamanya jika penulisannya dipetik dan diubah oleh orang lain sesuka hati. Jika dikalangan comedian mempunyai satu unwritten rule bahawa lawak yang dibuat oleh seorang pelawak tidak boleh ditiru langsung atau diulang semula oleh pelawak yang lain, begitu jugalah dengan hasil penulisan seseorang. Kebiasaannya keizinan akan dipohon terlebih dahulu. Jika ada mana-mana artikel yang diminati termasuk oleh rakan-rakan blogger yang lain, mereka akan linkkan terus di FB masing-masing. Bukannya copy paste dan kemudian buat seolah-olah artikel berkenaan ditulisnya sendiri. Blogger-blogger ilmiah terdahulu amat-amat menghormati prinsip ini.

Ada beberapa sebab mengapa penulis tidak mengizinkan penulisan artikel di blog ini dicopy paste sesuka hati. Perkara paling utama adalah kerana kebanyakan maklumat yang dipaparkan merupakan maklumat ilmiah. Kadang-kala sesuatu artikel mengambil masa sehingga hampir setahun sebelum dapat dikeluarkan. Penulisan di blog ini bukannnya mengenai cerita artis perempuan tak cukup kain atau mengenai status update artis lelaki yang dijadikan buku! Tetapi perangai dan sikap laman-laman sesawang generasi baru terutamanya page-page hiburan amat menjengkelkan apabila dengan sesuka hati boleh mengambil artikel-artikel di blog orang lain dan kemudiannya dipaparkan seolah-olah ditulis sendiri. Apabila ada pembaca yang membuat pertanyaan lanjut diluar daripada maklumat yang dipaparkan, mereka terus diam dari menjawab kerana mereka sememangnya sedia bodoh dan hanya tahu untuk copy paste semata-mata tanpa ada langsung pengetahuan atau sumber rujukan maklumat berkenaan.

Selama ini penulis menegur secara lembut kepada page-page yang sesuka hati mengambil artikel di blog ini. Tetapi salah satu sikap mengecewakan orang Melayu kita ialah mereka akan mengambil sikap endah tak endah apabila teguran diberikan secara baik dan berhemah. Sebagai manusia biasa, kadang kala penulis hilang kesabaran juga dan terpaksa menegur secara kasar kerana selepas itu baru respon akan diberikan.


Namun begitu, ada juga page yang masih menunjukkan rasa hormat walaupun ditegur agak kasar. Mereka masih tenang dan memohon maaf secara jujur apabila menyedari kesilapan menyiarkan artikel di blog ini tanpa izin. Syabas dan berbanyak terima kasih diucapkan kepada page Himpunan Cerita Lawak.   



Namun begitu, ada juga page yang jenis bodoh sombong dan kurang didikan agama seperti Oh My Media (OMM). Boleh pula artikel dari blog ini diambil untuk dipinda dan diedit sesuka hati tanpa langsung mengetahui sumber sebenar. Ditegur secara baik, komen tidak keluar di page. Ditegur secara kasar, boleh pula melenting dan berkata ‘Anda Sopan Kami Segan’. Pulak! Siapa yang biadap sebenarnya? Kemudian sudah dinyatakan dengan jelas bahawa keizinan tidak diberikan kepada mereka untuk mengambil dan mengolah semula artikel dari blog ini, boleh pula buat bodoh dan langsung rasa tidak bersalah sampai sekarang. Ditegur secara baik, mereka buat tak tahu. Ditegur secara kasar melenting pula dan pandai pula meminta agar lebih beradab. Jadi, anda semua sebenarnya nak ditegur macam mana?

Di bawah ini adalah antara page-page hiburan lain yang langsung tiada rasa malu dan bersalah mengambil artikel dari blog ini untuk disiarkan dalam laman masing-masing. Apa yang kalian kejar sebenarnya? Terlalu laparkan jumlah followers, komen dan like? Terlalu mengejar rating demi duit? 



www.beritahariani.com
Ditulis sumber : Ibnurusydi via OhMyMedia
Bila masa pula penulis bagi keizinan atau menulis 
untuk page sampah macam OMM ni?



www.sentiasapanas.com
Page suam-suam kuku yang terpaksa copy paste segala yang ada untuk kekal panas (konon!)


Viral Media yang tak tular sampai terpaksa copy paste artikel orang lain


www.jubahsemalam.com
Ko buat maksiat ke malam tadi sampai terpaksa pakai jubah semalam?


www.nasitambah.com
Patut pun tak pernah kenyang, tak berkat makan nasi tambah tu


babab.net
Eloklah. Memang korang semua tak ada telur!